L'Agenda du Libre

Logiciels, Arts, Données, Matériels, Contenus, Communs, Internet...

Gent Android zonder Google

Le lundi 26 octobre 2020 de 19h00 à 21h30.

1 Miriam Makebaplein, Gent, Vlaanderen

De basis van het door Google ontwikkelde mobiele besturingssysteem Android is openbroncode (AOSP - Android Open Source Project) en staat dus vrij en kosteloos ter beschikking van iedereen, in het bijzonder van de smartphonefabrikanten (Samsung, Huawei, Nokia, ...).

Maar... Er is een grote maar, want een 'kaal' Android-systeem is weinig aantrekkelijk (althans niet in het Westen), omdat zowat alle populaire apps (waaronder Google Play, Maps en Drive) weigeren dienst te doen zonder het propriëtaire en afgeschermde 'Google Mobile Services' (GMS). Hiermee houdt Google de smartphonefabrikanten in een houdgreep en verzekert het een permanente inkomstenstroom (via het verzamelen en 'exploiteren' van gebruikersdata i.f.v. advertenties).

Is Google dan 'incontournable' op Android? Neen, er zijn wel degelijk manieren om je te smartphone te 'ontgooglen'. In deze demo gaan we trapsgewijs na hoe je je van Google apps en diensten kunt ontdoen. Dat gaat van zeer eenvoudige ingrepen (open source alternatieven in Google Play), over meer doorgedreven inspanningen (F-droid, microG) tot behoorlijk ingewikkelde en technische ingrepen (installatie van custom ROM). Je kiest zelf hoe 'radicaal' je de ontgoogle-operatie opvat.

Lieven Blancke realiseert professioneel telefonie-, Wi-Fi- en netwerkprojecten en knutselt in zijn vrije tijd met elektronica en open source software.

Informations

Site web
https://www.meetup.com/nl-NL/OpenTechTalks/events/266940755
Mots-clés